preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
QR code
Kad zvoni?
Novo!
 
 
Obrazac
 
 
e-Dnevnik
Office365
Upute
Arhiva vijesti
Arhiva-Oglasna pločaArhiva-Naslovnica
Oglasna ploča   Naslovnica
Sigurnost
nacionalni CERT
Nova brošura, 11. 2016.
 
Centar za sigurniji internet
Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 11. 2009.

Ukupno: 8166784
Ovaj mjesec: 854
Ovaj tjedan: 512
Danas: 6
Google Analytics
Google Analytics
Vijesti

"BUKYraj za glagoljicu"

Povodom obilježavanja Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva u Kući umjetnosti Arsen premijerno je prikazan video 'BUKYraj za glagoljicu' predstavljen na 3. Milenijskom međunarodnom natjecanju iz kreativne industrije.


U uvodnom dijelu glazbeno literarnog programa povodom obilježavanja Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva 22. veljače, u Kući umjetnosti Arsen prikazan je video "BUKYraj za glagoljicu" tima Ekonomske škole Šibenik, izrađen pod mentorstvom nastavnice dr.sc. Ljiljane Zmijanović, a predstavljen na 3. Milenijskom međunarodnom natjecanju iz kreativne industrije. Tim čine učenici Stipan Režić,  Lucija Zmijanović, te Tereza Trcin.

Predstavljeno idejno rješenje usklađeno sa suvremenom koncepcijom društveno odgovornog poslovanja u cilju je promicanja nematerijalne hrvatske kulturne baštine, glagoljice, u hotelijerstvu. Snimljen je u prvom baština hotelu u Šibeniku, Life Palace i baština hotelu Armerun.

Video možete pogledati OVDJE.

Učenici naše škole ujedno učenici pjevačkog odjela Glazbene škole "Ivana Lukačića" Lucija Zmijanović i Stipan Režić pjevali su solo u glazbenom dijelu programa. Učenica Beti Antica nastupila s Mješovitim katedralnim zborom sv. Jakova.

Nakon projekcije, u literarnom dijelu programa koji su vodile učenice Gimnazije Antuna Vrančića  Lucija Kulić, Antonija Karađole i Katarina Milković nastupio je Ante Nadomir Tadić – Šutra, književnik i skladatelj, izvodeći recitativ "Šibenska molitva", najstariji poznati hrvatski latinički lirski tekst. Mješoviti katedralni zbor sv. Jakova Šibenik izveo je "Šibensku molitvu" koju je skladao Lovre Županović. Na obilježavanju je bio nazočan šibenski biskup Tomislav Rogić.

U glazbenom dijelu programa u klasi prof. Ane Grubić Miškić nastupili su učenici Pjevačkog odjela Glazbene škole "Ivana Lukačića" Lucija Zmijanović, Janja Aja Avdagić, Tara Šolić i Stipan Režić, uz glasovirsku pratnju profesorica Kristine Pešić i Jelene Barbače. Program priređen povodom Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva Udruga prosvjetnih djelatnika "Biskup Srećko Badurina", organizirala je u suradnji s Glazbenom školom "Ivana Lukačića", Tvrđavom kulture Šibenik, Šibenskom biskupijom, Mješovitim katedralnim zborom sv. Jakova i Ekonomskom školom Šibenik, a uredile su ga prof. Ana Grubić Miškić, dr. sc. Ljiljana Zmijanović i prof. Jelena Mikulandra.

Priređenim programom se ukazuje na važnost promicanja vrednote i ljepote hrvatskog glagoljičnoga pisma, te omogućuje glagoljici da jedan dan u godini bude upravo njezin spomendan.

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, prepoznatljivo obilježje hrvatske pismenosti i kulture, te važan simbol hrvatskog i nacionalnog identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi u Europi i svijetu. Dana 22. veljače slavimo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva; Hrvatski je sabor 2019. godine donio odluku o proglašenju toga spomendana. Proglašenje je inicirao Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva knjiga na hrvatskome jeziku „Misal po zakonu rimskoga dvora“, prvi misal u Europi koji nije tiskan latinicom i latinskim jezikom. Ova hrvatska inkunabula tiskana je 28 godina nakon Gutenbergove Biblije i važan je dokaz toga da su Hrvati već u 15. stoljeću bili izrazito društveno, gospodarski i kulturno razvijen narod. Hrvatska glagoljica, uglatog tipa, poseban je tip glagoljice koja se razvijala od 13. stoljeća na području Hrvatske, odnosno hrvatskom govornom području i upravo se zato smatra hrvatskom. Osim što je glagoljicom tiskana prva hrvatska knjiga i naš najpoznatiji kameni spomenik Bašćanska ploča, to je pismo predstavljeno i na Drugom vatikanskom saboru nakon kojeg su se mise počele služiti i na narodnim jezicima.

Dr.sc.Ljiljana ZmijanovićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 22. 2. 2022.

Školski logo

Info

Tražilica

 


 
NAPOMENA: Udžbenici za smjer
Administrator nisu na popisu

Facebook
 

 

 

Novo

Natječaji

Novo

 
e-laboratorij

 

Virtualni sajam

Vježbenička tvrtka
vježbeničke tvrtke

EuroSchoolSport

LTBL Projekt

SMUN projekt

Projekt Leonardo
Leonardo da Vinci
Leonardo - Njemačka, 2015.

Project Awarded
Project "You Complete Me"

"C Code to..."
Comenius logo
Comenius, Warsaw 2013

"You Complete Me"
aces

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju