preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
QR code
Kad zvoni?
Novo!
 
 
Obrazac
 
 
e-Dnevnik
Office365
Upute
Arhiva vijesti
Arhiva-Oglasna pločaArhiva-Naslovnica
Oglasna ploča   Naslovnica
Sigurnost
nacionalni CERT
Nova brošura, 11. 2016.
 
Centar za sigurniji internet
Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 11. 2009.

Ukupno: 8166777
Ovaj mjesec: 847
Ovaj tjedan: 505
Danas: 169
Google Analytics
Google Analytics
Vijesti

Sudjelovanje naših učenika u proslavi Svjetskog dana oceana

Povodom Svjetskog dana oceana UN-a 8. lipnja učenici su zajedno s nastavnicom dr. sc. Ljiljanom Zmijanović pratili uživo dio prijenosa programa iz sjedišta UN-a u New Yorku. Prethodila je na otoku Korčuli radionica ekološkog programa 'Lica ozona'  te je izrađen VIDEO 'Korčula - Lica ozona' .


 
Nakon što se tijekom dvije pandemijske godine obilježavao isključivo virtualno, ovogodišnji Svjetski dan oceana, 8. lipnja 2022., proslavio se programom u sjedištu UN-a u New Yorku i prenosio se uživo diljem svijeta, a njegova tema je „Revitalizacija: kolektivno djelovanje za ocean“ (Revitalization: Collective Action for the Ocean). Ovo je prva hibridna proslava godišnjeg događaja, koja se održava u sjedištu UN-a u New Yorku i prenosila se uživo. Prijenosu se zajedno s učenicima pridružila nastavnica dr. Zmijanović, koja u navedenom programu sudjeluje dugi niz godina zajedno s drugim svjetskim znanstvenicima i ekološkim aktivistima. Govornici na visokoj razini Antonio Guterres, Glavni tajnik Ujedinjenih naroda i Abdulla Shahid, predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda otvorili su  Svjetski dan oceana UN-a.

Svjetski dan oceana prilika je za podizanje globalne svijesti o izazovima s kojima se međunarodna zajednica suočava u vezi s morima i oceanima. Naglašena je važnost u postizanju ciljeva održivog razvoja, očuvanja, održivog korištenja mora i zaštite morskih ekosustava. Ocean nas sve povezuje, održava i podržava. Ipak, njegovo je zdravlje na prekretnici, kao i dobrobit svega što ovisi o njemu. Kao što su nam prošle godine pokazale, moramo zajedno raditi na stvaranju nove ravnoteže s morima i oceanima koji više ne iscrpljuje svoje bogatstvo, već mu vraća živost i donosi mu novi život. Program je produbio naše razumijevanje mora i oceana, istražio našu povezanost s njim; raspravljalo se o potrebi za izgradnjom nove ravnoteže s morima i oceanima koja je uključiva i inovativna od strane onih koji o njemu ovise.

Koncept 'Svjetskog dana oceana' prvi je put predložen 1992. godine na samitu u Rio de Janeiru kao način da se proslavi zajednički ocean našega svijeta i naša osobna povezanost s morem, kao i da se podigne svijest o ključnoj ulozi koju mora i oceani igraju u našim životima i načinima očuvanja. Pluća našeg planeta, koji osiguravaju najveći dio kisika koji udišemo, oceani su također glavni izvor hrane i lijekova i kritični dio biosfere.

Obilježavanju je prethodilo održavanje radionice ekološkog programa 'Lica ozona' na otoku Korčuli 5.lipnja. 'Lica ozona' koja nestaju prvim morskim valom osmišljena su kako bi se ukazalo na prolaznost i odgovornost čovjeka za zdrav planet.' 

 'Jedna od rupa u ozonu nestala je zahvaljujući timskim radom svih država svijeta, pa bi tu tradiciju timskog krpanja rupa u ozonu trebalo nastaviti, kako bi svi ljudi svijeta mogli bez brige promatrati plavo nebo“ – izjavila je polaznica radionice.

Poznati biolog, publicist, fotograf i snimatelj Goran Šafarek, čije fotografije prirode krase udžbenike biologije, izradio je video 'Korčula - Lica ozona'. Video možete pogledati i OVDJE.

Odlazak na otok Korčulu bio je prigoda za upoznavanje kulturnog naslijeđa korčulanske viteške igre Moreška, bojnog plesa mačevima kojeg karakterizira kratka dramska radnja. Iako u doba posjeta Korčuli viteška igra nije održavana, zahvaljujući članovima društva imali smo priliku vidjeti kostime i osjetiti dašak prekrasnog romantičnog bojnog plesa.

Nastavno, odlazak na Korčulu bio je prigoda za posjet hotelskom kompleksu Aminess Port 9 Resort-u. Zaposlenici hotela u komunikaciji ukazali su na zajedničke napore i aktivnosti u primjeni koncepcije društveno odgovornog poslovanja u poslovanju hotela. Sve se više razumijeva kako su uspješni programi društvene odgovornosti upravo oni koji su usko povezani s temeljnim poslom poduzeća (core business). Istaknuto je kako hotel u komunikaciji s drugim dionicima, istovremeno jednaku pozornost pridaje ekonomskom, društvenom i okolišnom čimbeniku, dok društveno odgovorno poslovanje za hotel predstavlja poslovni model i alat upravljanja u kojem se dobit ostvaruje na društveno odgovoran način.

Zahvaljujemo produkciji Gorana Šafareka!

Zahvaljujemo zaposlenicima Aminess Port 9 Resort na prijemu!Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ljiljana Zmijanović   datum: 9. 6. 2022.

Školski logo

Info

Tražilica

 


 
NAPOMENA: Udžbenici za smjer
Administrator nisu na popisu

Facebook
 

 

 

Novo

Natječaji

Novo

 
e-laboratorij

 

Virtualni sajam

Vježbenička tvrtka
vježbeničke tvrtke

EuroSchoolSport

LTBL Projekt

SMUN projekt

Projekt Leonardo
Leonardo da Vinci
Leonardo - Njemačka, 2015.

Project Awarded
Project "You Complete Me"

"C Code to..."
Comenius logo
Comenius, Warsaw 2013

"You Complete Me"
aces

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju