preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
QR code
Kad zvoni?
Novo!
 
 
Obrazac
 
 
e-Dnevnik
Office365
Upute
Arhiva vijesti
Arhiva-Oglasna pločaArhiva-Naslovnica
Oglasna ploča   Naslovnica
Sigurnost
nacionalni CERT
Nova brošura, 11. 2016.
 
Centar za sigurniji internet
Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 11. 2009.

Ukupno: 8166777
Ovaj mjesec: 847
Ovaj tjedan: 505
Danas: 169
Google Analytics
Google Analytics
Povijest
Šime Urem. dipl. oec., prof. savjetnik
 

Šime Urem, dipl. oec, prof. savjetnik: "Kao učeniku Ekonomska škola dala mi je abecedu struke, a za uzvrat, kao profesor Školi, podario sam opširnu monografiju." 

(Sedamdeset godina školovanja ekonomskih kadrova u Šibeniku, 1930. – 2000., monografija)

 




Sedamdeset godina školovanja ekonomskih kadrova u Šibeniku, 1930. – 2000.

monografija
 
Ekonomska škola u Šibeniku započela je s radom školske godine 1955./56. pod nazivom Srednja ekonomska škola. Prvi "javni nastup" nove škole bio je u vidu natječaja u lokalnom listu 17. kolovoza 1955. Pri osnivanju u školu se upisao 71 učenik u dva redovna odjeljenja te 39 polaznika u dva odjeljenja odraslih u večernjoj školi.

 

Krešo Jurković

Krešo Jurković, prvi i dugogodišnji direktor Ekonomske škole 

Osim direktora, koji je ujedno predavao knjigovodstvo i privredno poslovanje, svi ostali nastavnici su bili honorarci, vanjski suradnici.

 

 

SjemeništeZgrada Sjemeništa u Šibeniku

U zgradi Sjemeništa otvorena je  Ekonomska škola i tu je djelovala od 1955. do 1959. godine. U prvim godinama bilo je dovoljno prostora. Kako su tekle godine, upisivalo se sve više učenika pa je vrijedila ona narodna da "kuća nije tijesna, ako čeljad nije bijesna".

 

 

Dramska družinaDramska družina, članovi, izvedba ''Bijedne Mare''

Škola je aktivna i u izvannastavnim djelatnostima što se osjećalo i u gradu (dramska sekcija, druženja, sportska natjecanja).

Školske godine 1958./59. Škola ima prvi put savršena maturalna odjeljenja. Te školske godine upisano je 10 redovnih odjeljenja s 303 učenika i 83 večernja polaznika. Nastavnički zbor čini 12 redovnih i 8 honorarnih nastavnika.

 

Zgrada ''stare Ekonomske'' u centru Šibenika

Iako "čeljad nije bijesna", ipak prostori u Sjemeništu postali su pretijesni pa Škola seli u zgradu na Poljani početkom šk. god.1959./60.

Školu je pratio zao usud pa ovo nije bilo jedino preseljenje. U ovoj zgradi ostalo se do 1967. godine. Učenici, ne samo da su voljeli ovu zgradu zato što je bila u samom centru grada, nego su bili nekako posebno vezani za svoju školu. Bilo je i šaljivih trenutaka. Tako jednom prigodom na satu predvojničke obuke pita nastavnik učenika Matu. "Što misliš, Mate, je li bolje da te pogodi metak kalibra 7,62 mm ili metak kalibra 9 mm?" Mate misli, misli pa radostan što se domislio rješenju kaže: "Bolje da me pogodi 7,62 mm, nastavniče!" Nastavnik će na to: "Nijedan metak, nijedan, Mate!"

 

Tehnička Zgrada Tehničke škole u Šibeniku

Ekonomska škola opet seli. Ovaj put u zgradu Tehničke škole. Međutim, ovaj put gubi i svoju osobnost. Više ne postoji kao samostalna ustanova, već se utapa u neku novu instituciju pod nazivom Školski centar za robni promet, ekonomsko obrazovanje i turizam.

U okviru ovog Centra uz ekonomsku struku školuju se još i prodavači, a nešto kasnije i ugostitelji. Praćenje rada Ekonomske škole od sada je otežano. Podaci se daju uglavnom zbirno, a veliki dio dokumentacije potreban za praćenje djelovanja naše škole čestim seljenjem je naprosto izgubljen. Prostorni uvjeti ovdje su bili bolji, zgrada je nova, građena je za odvijanje nastave.

 

U zbornici Come back, prizor iz zbornice u ''staroj Ekonomskoj''

Prizor iz zbornice označava svojevrsni "come back u svoju zgradu". Ponovo je Ekonomska škola sa svime popratnim u zgradi na Poljani. Taj povratak uslijedio je 1969. i tu će ostati do 1986.

Ali opet prostorni problemi prate (sada) Centar. Osim u ovoj zgradi na Poljani taj Centar koristi još tri zgrade (Sjemenište, Dom zdravlja i Glazbenu školu te Sportsku dvoranu na Baldekinu).

Školske god. 1975./76. u Centru je 12 odjeljenja ekonomista i to je bilo ono što čini ekonomsku školu s 410 učenika. U novu školsku godinu ulazi se pod novim nazivom Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje. Sad se Ekonomska škola utopila u još veću instituciju. Sve srednje škole u Šibeniku samo su dio tog velikog Centra.

 

NV ekonomskeU zbornici ex Gimnazije

Nastavnički zbor ekonomskih odjeljenja škole u jesen 1986. godine opet se seli. Ovaj put u zgradu ex Gimnazije, gdje su još i danas. (Dokad?) Tako, u tom nekom nedefiniranom obliku, Škola djeluje do 1991. godine. U jesen te 1991. postojeći veliki Centar se cijepa. Ono što čini Ekonomsku školu i srodna usmjerenja ujedinjuje se u novu školsku ustanovu pod nazivom Ekonomska, upravno-birotehnička i trgovačka škola. Pod tim nazivom radi i djeluje danas te školuje upravo taj profil struke. Već godinama postoji ustaljeni broj od 8 odjeljenja ekonomista, tj. po dva paralelna odjeljenja u svakoj godini obrazovanja.

 

Razred košarkaša D. PetrovićaRazred Dražena Petrovića

Škola je odškolovala velik broj učenika - danas poznatih i priznatih stručnjaka, ali i ljudi iz svijeta sporta, estrade, politike...

Razred D. Petrovića, šk. god. 1982./83., IV. raz. ekonomske, usmjerenje komercijalist. Dražen u sredini zadnjega reda.

 

 

Promocija monografijeGradska vijećnica, 27. prosinca 2000. , promocija

Na promociji monografije, Šime Urem: ''Nažalost, ova kratka kronologija, silom prilika, više prati seljenje i mijenjanje organizacijskih formi, nego sam rad Škole.''

(s lijeva na desno: Marica Krnić, Šime Urem, Ljubica Kardum)

 

 

Monografija
 
Šime Urem, dipl. oec., prof. savjetnik
 
Sedamdeset godina školovanja ekonomskih kadrova u Šibeniku, 1930. – 2000., monografija
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Strugar

Zbornica, 22. ožujka 2002.

Ministar Strugar u razgovoru s profesorima prilikom posjeta školi

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 29. 12. 2002. 23:16
 


Školski logo

Info

Tražilica



 


 
NAPOMENA: Udžbenici za smjer
Administrator nisu na popisu

Facebook
 

 

 

Novo

Natječaji

Novo

 
e-laboratorij

 

Virtualni sajam

Vježbenička tvrtka
vježbeničke tvrtke

EuroSchoolSport

LTBL Projekt

SMUN projekt

Projekt Leonardo
Leonardo da Vinci
Leonardo - Njemačka, 2015.

Project Awarded
Project "You Complete Me"

"C Code to..."
Comenius logo
Comenius, Warsaw 2013

"You Complete Me"
aces

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji





preskoči na navigaciju