Učenice II. E razreda Ekonomske Škole Šibenik sudjelovale su na natječaju pod nazivom “Cucina italiana” povodom IX. tjedna talijanske kuhinje u svijetu.
HUPTI, Hrvatska udruga profesora talijanskog jezika raspisala je natječaj za najbolji video na talijanskom jeziku u trajanju od dvije minute s receptom nekog specijaliteta. Povod je obilježavanje IX. tjedna talijanske kuhinje u svijetu. Ove godine naziv manifestacije je “Dieta Mediterranea e Cucina delle Radici: Salute e Tradizione”, u prijevodu “Mediteranska prehrana i izvorna kuhinja: zdravlje i tradicija”.
Učenice II. E razreda naše Škole Ani Labor, Marina Belakušić i Ana Belančić izabrali su jednostavan recept za pripremanje dagnji na buzaru. Razlog je bio taj što dagnje ujedinjuju talijansku i hrvatsku obalu, što su na našim prostorima prisutne od antičkih vremena te što u šibenskom zaljevu zbog bočate vode rastu tri do pet puta brže nego drugdje u svijetu. Što je srdela značila za Dalmaciju to je dagnja značila za šibenski kraj. Prehranjivala je svekoliko stanovništvo u prošlosti. Naše su učenice u videu osim recepta prezentirale i ulogu dagnje u zdravoj prehrani jer sadrže bojne vitamine i minerale važne za očuvanje zdravlja srca i imunološkog sustava.
Učenicama je jezična mentorska podrška bila njihova nastavnica Talijanskog jezika Zrinka Brkić dok im je nastavnik informatike Ivan Krnčević pružio svu tehničku pomoć. Gospodin Ćoran s Uzgajališta školjaka s četrdesetgodišnjom tradicijom im je poklonio dagnje najbolje kvalitete za pripremu ovog jednostavnog, zdravog i tradicionalnog specijaliteta kojeg su degustirali djelatnici naše Škole.
Iako na natječaju nisu pobijedili, rad naših učenika kao Škole ambasadora Europskog parlamenta vrijedan je primjer razvijanja kreativnosti i produbljivanja znanja iz jezika i kultura zemalja Europske unije.